Free the Word! op 15 november 2019 in de Minard

Podiumgasten Free the Word

Kan vrije meningsuiting de democratie ondermijnen? Free the Word! is een avond van PEN Vlaanderen rond de paradox van de vrije meningsuiting, met uitgesproken opinies, pakkende literatuur en wonderschone muziek.

Programma:

 • Hind Fraihi introduceert
 • Ignaas Devisch, Maarten Boudry en Anne Provoost in debat o.l.v. Walter Pauli
 • Kati Verstrepen becommentarieert
 • Dirk Roofthooft leest
 • Osama Abdulrasol musiceert

PEN Vlaanderen vecht voor de vrije meningsuiting. Op 15 november, internationale Dag van de Gevangen Schrijver, intensiveren we onze strijd met Free the Word!

Het jaarlijkse evenement van PEN Vlaanderen strijkt neer in de MINARD en buigt zich over de paradox van de vrije meningsuiting. Komt de democratie in gevaar door het recht om altijd en overal je mening te uiten? Hoe gaan we om met extreme meningen die haat en verdeeldheid zaaien? Met de exponentiële groei van publieke platformen via de sociale media? Met manipulatie en fake news? Welke verantwoordelijkheid nemen de media hierin op? Zijn er grenzen aan de vrijheid? Hoe gevaarlijk is onze ongelimiteerde publieke ruimte vandaag? Ignaas Devisch, Maarten Boudry en Anne Provoost gaan erover in gesprek, Walter Pauli modereert.

Kati Verstrepen, specialist vreemdelingenrecht, gaat in op de moeilijke visumproblematiek voor vervolgde schrijvers die hun land moeten ontvluchten, en de grenzen waar ze op stoten.

Free the Word
Free the Word

Acteur Dirk Roofthooft brengt een doorleefde lezing uit ‘Ik zal de wereld nooit meer zien’, het ophefmakende werk van Ahmet Altan, erelid van PEN Vlaanderen. Altan werd recent onverwachts vrijgelaten uit de Turkse cel waar hij al 3 jaar opgesloten zat. Zijn boek werd recent genomineerd voor een belangrijke literaire prijs!.

In zijn muziek laat Osama Abdulrasol verschillende culturen en muziekstijlen met elkaar fusioneren: van Arabisch tot Indisch, van jazz tot experimenteel. Een feest voor het oor!

Osama Abdulrasol

Free the Word! – Praktische info

 • Vrijdag 15 november, 20u
 • Minardschouwburg, Romain Deconinckplein, 9000 Gent
  (GPS: Walpoortstraat 15)
 • Prijs:
  – basis: € 10 – 22 (*)
  – studenten en nieuwkomers: € 7 – 19 (*)
  (*) = prijs inclusief het boek ‘Ik zal de wereld nooit meer zien’ van Ahmet Altan. Bestel uw ticket hier.
  GRATIS voor PEN-leden. Stuur een mail met uw naam en de boodschap “Graag een gratis ticket voor Free the Word!” naar info@penvlaanderen.be.
Dit is het boek van Ahmet Altan dat je samen met je ticket kunt bestellen! Dirk Roofthooft zal eruit voorlezen.
Logo KANTL
Met dank aan KANTL