Julian Assange vrij dankzij wereldwijde campagnes

Julian Assange heeft de gevangenis van Belmarsh in het Verenigd Koninkrijk verlaten. Hij is vrij op borgtocht en stapte op een vliegtuig richting zijn thuisland Australië. Vijf jaar lang werd Assange opgesloten in een Britse cel op verdenking van spionage, na een aanklacht van de Verenigde Staten tegen hem.

Assange zou een deal gesloten hebben met het gerecht in de Verenigde Staten, maar die moet nog formeel bekrachtigd worden. Assange zou schuldig pleiten aan een schending van het Amerikaanse spionagerecht en daarvoor veroordeeld worden tot 62 maanden cel. Die straf moet hij niet meer uitzitten. Assange zou voor een rechtbank verschijnen op de Noordelijke Marianen, een eilandengroep in de Stille Oceaan, op 5 uur vliegen van Australië.

‘Terwijl hij terugkeert naar Australië, bedanken we iedereen die ons heeft gesteund, voor ons heeft gevochten en zich volledig heeft ingezet in de strijd voor zijn vrijheid. Julians vrijheid is onze vrijheid,’ schrijft Wikileaks.

Ook PEN Vlaanderen en PEN Belgique Francophone zetten zich in voor Assange. In april organiseerden we een marathonlezing voor hem: ‘5 uur voor 5 jaar – Julian Assange’. We danken allen die ons en Assange steunden!